قانون مدنی ایران، در موارد خاصی امکان درخواست طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی را فراهم کرده است. عدم تمکین خاص زوجه یا زوج، به عنوان یکی از مصادیق نشوز شناخته میشود که میتواند زمینه ساز طلاق باشد. در صورت اثبات این امر در دادگاه و احراز شرایط قانونی، دادگاه میتواند حکم به طلاق صادر کند. لازم به ذکر است که مفهوم نداشتن رابطه زناشویی در قانون، معانی و مصادیق متنوعی دارد و صرف ادعای یکی از زوجین برای صدور حکم طلاق کافی نیست. مستندات قانونی و آرای وحدت رویه قوه قضاییه، چارچوب مشخصی را برای این موضوع تعیین کردهاند.
بـرای مـشاوره حـقوقـی بـا مـا در ارتـباط بـاشـیـد
در نظام حقوقی ایران، “طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی” منوط به احراز شرایط خاصی است. البته، در مواردی که زوجین در خصوص جدایی توافق دارند، میتوانند از طریق طلاق توافقی اقدام کنند. طلاق زن به دلیل نداشتن رابطه زناشویی میتواند در قالب عسر و حرج مطرح شود. به طور مثال، ناتوانی جنسی مرد یا امتناع او از برقراری رابطه زناشویی، میتواند از مصادیق عسر و حرج باشد. در چنین مواردی، زن میتواند با ارائه دلایل و مستندات کافی به دادگاه، و اثبات اینکه ادامه زندگی زناشویی برای او با مشقت و سختی همراه است، درخواست طلاق کند. البته قانونگذار در ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی، مواردی را که عسر و حرج محسوب میشوند به صورت تمثیلی ذکر کرده است و مصادیق آن منحصر به موارد مذکور در قانون نیست. بنابراین، تشخیص عسر و حرج در هر مورد با دادگاه است.
برای آگاهی از خدمات طلاق توافقی وکلای زندیه کلیک کنید
برای دریافت نوبت مشاوره با وکلای ما، از طریق راههای بالا با ما تماس بگیرید
قانون مدنی ایران، طلاق را به عنوان راهکاری برای انحلال نکاح در شرایط خاص به رسمیت میشناسد. یکی از این شرایط، نداشتن رابطه زناشویی است که میتواند به درخواست هر یک از زوجین مطرح شود. در این مطلب، به بررسی شرایط طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی از دیدگاه قانون میپردازیم:
زود انزالی مرد میتواند به عنوان یکی از مصادیق عیب در قانون مدنی مطرح شود. در صورتی که زود انزالی مرد به حدی باشد که امکان برقراری رابطه زناشویی معمول را سلب کند، زن میتواند با اثبات این موضوع در دادگاه، درخواست طلاق کند.
سرد مزاجی مرد نیز میتواند از مصادیق عیب یا عسر و حرج باشد. در صورتی که سرد مزاجی مرد به حدی باشد که منجر به عدم تمکین خاص او شود، زن میتواند با ارائه دلایل کافی به دادگاه، درخواست طلاق کند.
عدم برقراری رابطه جنسی از طرف مرد به صورت عمدی، نوعی نشوز محسوب میشود. در صورتی که مرد بدون عذر موجه از برقراری رابطه جنسی با همسر خود امتناع کند، زن میتواند با اثبات این موضوع در دادگاه، درخواست طلاق کند.
در صورتی که یکی از زوجین اصرار به برقراری رابطه جنسی غیر متعارف داشته باشد و این امر موجب عسر و حرج طرف مقابل شود، فرد میتواند درخواست طلاق کند. لازم به ذکر است که مصادیق رابطه جنسی غیر متعارف در قانون ذکر نشده است و تشخیص آن با دادگاه است.
طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی، فرآیندی حقوقی است که مستلزم طی مراحل خاصی است. در ادامه به شرح این مراحل میپردازیم:
طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی از جمله مواردی است که در صورت اثبات در دادگاه، میتواند منجر به انحلال نکاح شود. این امر به ویژه در مواردی که طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی از طرف مرد مطرح میشود، اهمیت بیشتری پیدا میکند. اما اثبات طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی در دادگاه، مستلزم ارائه دلایل و مستندات قانونی کافی است. در ادامه به بررسی مراحل و روشهای اثبات این موضوع میپردازیم:
لازم به ذکر است که ارائه دلایل کافی و قانعکننده برای اثبات عدم برقراری رابطه زناشویی در دادگاه بسیار حائز اهمیت است. بنابراین، مشاوره با یک وکیل متخصص در امور خانواده میتواند در این زمینه بسیار مفید باشد.
طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی، یکی از مصادیق عسر و حرج در قانون مدنی ایران محسوب میشود. در چنین مواردی، زن یا مرد میتوانند با اثبات عدم وقوع رابطه زناشویی و تحمیل عسر و حرج ناشی از آن، از دادگاه تقاضای انحلال نکاح نمایند.
زوجه در صورت عدم تمکین زوج از ایفای وظایف زناشویی، میتواند با مراجعه به دادگاه و اثبات این امر، طلاق خود را مطالبه کند. در این حالت، زن مستحق دریافت مهریه، نفقه معوقه و در صورت اثبات عسر و حرج، نفقه متعه نیز خواهد بود.
زوج نیز در صورت عدم تمکین زوجه از ایفای وظایف زناشویی، میتواند با مراجعه به دادگاه و اثبات این امر، طلاق زوجه را مطالبه کند. در این حالت، مرد موظف به پرداخت مهریه و نفقه معوقه خواهد بود. اما در صورت اثبات عدم تمکین زوجه، نفقه ایام عدم تمکین به وی تعلق نخواهد گرفت.
لازم به ذکر است که در مواردی که عدم وقوع رابطه زناشویی ناشی از عیوب جنسی یکی از زوجین باشد، طرف مقابل میتواند با اثبات این امر در دادگاه، نکاح را فسخ نماید.
عنوان | توضیحات |
طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی | انحلال نکاح به دلیل عدم وقوع رابطه زناشویی بین زوجین |
حقوق زن در طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی | استحقاق زن به مهریه، نفقه معوقه و در صورت اثبات عسر و حرج، نفقه متعه |
حقوق مرد در طلاق به دلیل نداشتن رابطه زناشویی | الزام مرد به پرداخت مهریه و نفقه معوقه و عدم الزام به پرداخت نفقه ایام عدم تمکین زوجه |