بله بر اساس قانون مدنی در ایران مرد دارای اختیاری است که از طریق این اختیار، مرد میتواند همسر خود را در هر زمانی که بخواهد طلاق دهد و رضایت زن برای انجام طلاق لازم نیست. دادگاه خانواده نیز صرفاً با درخواست مرد طلاق را نهایی میکند. طلاق بدون حضور زوج تحت شرایطی امکان پذیر است.
در این مطلب با چه مواردی آشنا می شویم ؟
طلاق توافقی نوعی طلاق است که در آن زوجین بر سر تمام مسائل مربوط به طلاق، از جمله حضانت فرزندان، مهریه، نفقه و تقسیم اموال، به توافق میرسند. در اجرای مراحل طلاق توافقی، نیازی به اثبات عسر و حرج یا تقصیر از سوی یکی از زوجین نیست و طلاق در سریعترین زمان ممکن و بدون تشریفات خاص انجام میشود.
در صورتی که قرار باشد طلاق از طرف مرد و بدون حضور زن یا وکیل طلاق او در دادگاه تشکیل شود به آن طلاق غیابی از طرف مرد گفته میشود. همچنین، هزینه وکیل طلاق میتواند تأثیر زیادی بر تصمیمگیریهای قانونی داشته باشد. هزینه وکیل طلاق شامل مشاوره حقوقی و نمایندگی در دادگاه میشود و این امر میتواند به تسریع روند طلاق و کاهش پیچیدگیهای قانونی کمک کند.
با وجود اینکه طلاق برای زن دارای شرایط خاصی است مرد نیازی به ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق نداشته و بدون حضور زن نیز میتواند طلاق بگیرد نکتهای در مورد این موضوع وجود دارد که مرد نمیتواند از این قانون سوء استفاده کرده و در هر لحظه که تمایل داشت همسر خود را طلاق دهد مرد در این شرایط حتماً باید قوانین مربوطه را رعایت کند.
وکیل طلاق میتواند با ارائه راهنماییهای لازم به شما کمک کند تا بهترین تصمیم را در مورد طلاق خود بگیرید. همچنین، در صورت نیاز، وکیل طلاق شما میتواند از شما در مراجع قضایی و قانونی دفاع کند.
طلاق یک طرفه که از طرف مرد انجام شود، به آن درخواست طلاق از طرف مرد نیز گفته میشود. که چند ماه طول میکشد و نمیتوان زمان مشخصی برای آن در نظر گرفت همچنین دادخواست دارای مراحل و شرایطی است که طی کردن آنها مدتی زمان برده و این زمان میتواند از طرف زن هم طولانیتر باشد. این مراحل عبارت هستند از:
برای مثال اگر زن به رای اعتراض کند مدت زمان طلاق نیز افزایش مییابد و یا اگر زن در چند مرحله در دفترخانه حضور پیدا نکند مدت به سرانجام رسیدن طلاق بیشترخواهد شد.
اگر به دنبال وکیل ملکی در تهران هستید، میتوانید از طریق جستجوی اینترنتی یا پرس و جو از اطرافیانتان، وکلای متخصص در این زمینه را پیدا کنید. همچنین، میتوانید به کانون وکلای دادگستری مرکز مراجعه کنید و لیست وکلای متخصص در امور ملکی را دریافت کنید.
طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مرد میتواند با رعایت شرایط مقرر شده در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را ثبت کند. در طلاق بدون حضور زوجه، آقایان بر پایه این ماده از قانون مدنی متصور میشوند که هیچ گونه موانعی در مسیر درخواست طلاق همسر وجود نداشته و با استناد به این ماده به سادگی میتوانند از همسرشان طلاق بگیرند. آمادگی مرد برای طلاق مهم است چراکه در مسیر طلاق بدون حضور زوجه چالش هایی هم وجود دارد که این چالش ها شامل موارد زیر هستند.
اگر دادخواست “طلاق بدون حضور زوجه” به دادگاه ارائه شود دادگاه رسیدگی کننده مطابق با ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده این تکلیف را به عهده دارد که ضمن حکم طلاق نسبت به حقوق مالی زن از جمله مهریه تعیین تکلیف کند. در این موقعیت دو فرض قابل تصور است. اگر پیش از دادخواست طلاق از طرف مرد و یا حین زمان رسیدگی دادگاه زن دادخواست مهریه داده باشد دادگاه رسیدگی کننده به طلاق آن پرونده هریک که امکان دارد در همان شعبه و یا شعبه دیگر باشد استناد میکند اگر مرد بخواهد در این حالت تقسیط مهریه از پرداخت دفعی مهریه تقاضا کند باید در همان شعبه که رای مهریه صادر میشود دادخواست اعسار از پرداخت تحویل دادگاه دهد.
فرض بعدی این است که زن دادخواست مهریه ندهد اما مرد دادخواست طلاق داده باشد در این حالت بعد از صدور حکم طلاق مرد میتواند در همان دادگاهی که به طلاق رسیدگی کرده است دادخواست اعسار از پرداخت مهریه مندرج در عقدنامه و دادنامه طلاق را از طریق دفاتر خدمات قضایی ثبت کند دادگاه پس از مشخص نمودن وقت و گوش دادن به شهادت شهود مرد نیز اظهارات زن درباره تقسیط مهریه تصمیم گیری و رای را صادر میکند. حق و حقوق زن هنگام طلاق از طرف مرد شامل موارد زیر است:
وکیل امور ملکی میتواند با ارائه مشاوره حقوقی به شما کمک کند تا از حقوق خود در معاملات ملکی آگاه شوید و از بروز مشکلات حقوقی در آینده جلوگیری کنید. همچنین، در صورت بروز اختلاف، وکیل امور ملکی شما میتواند از شما در مراجع قضایی و قانونی دفاع کند.
چالش های مسیر طلاق بدون حضور زوج | حق و حقوق زن در طلاق |
نفقه | نفقه |
پرداخت تادیه | مهریه |
اجرت المثل زن | تصنیف دارایی |
طلاق بدون حضور زوجین ممکن است ولی در ابتدا لازم است که با یک وکیل خانواده برای حل پرونده طلاق خود قرارداد همکاری امضا کنید تا کارهای طلاق را انجام دهد.
خیر طلاق یک طرفه بدون اینکه مواردی مثل مهریه نفقه حضانت فرزند و غیر حل شده باشد، امکانپذیر نیست.
هر وقت زنی دادخواست طلاق غیابی دهد و دلیلی محکمه پسند برای طلاق ارائه کرده باشد و شوهر علی رغم ابلاغیه در دادگاه حاضر نشود، لایحه ندهد و اخطاریه دادگاه هم به او ابلاغ واقعی نشده باشد رای طلاق صادر شده از سوی دادگاه غیابی است.
نکته: اگر احضاریه دادگاه به شخص مد نظر مثلاً شوهر در اینجا ابلاغ شود بر طبق ماده ۶۸ قانون آیین دادرسی مدنی ابلاغ واقعی بوده و اگر به بستگان و یا خادم و کارمندان او ابلاغ شود بر طبق ماده ۶۹ قانون مذکور ابلاغ قانونی است و در صورتی که نشانی داده شده درست باشد ولی کسی حضور نداشته باشد اخطاریه الصاق میشود که بر طبق ماده ۷۰ ابلاغ قانونی محسوب میشود.
زوجین میتوانند برای انجام تمام مراحل طلاق توافقی وکیل گرفته که به جای آنکه خودشان شخصاً به دادگاه یا دفترخانه مراجعه کنند وکیل بفرستند در واقع به جز جلسات مشاوره که حضور زوجین در آن ضروری است. سایر مراحل میتواند بدون حضور آنها و توسط وکیل در دادگستری انجام شود.
خیر این موضوع در طلاق بدون حضور زوجه به بررسی دقیقتر وضعیت شما نیاز دارد اما به طور کلی اگر اعسار مرد در دادگاه ثابت شود اکثراً رای به تقسیط مهریه داده میشود.
خیر اما میتواند مدت زمان اجرای پروندهاش را طولانیتر کرده حتی بیشتر از یک سال و شانس کمتری وجود خواهد داشت که این موضوع به بهترین شکل انجام شود.
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید امکان طلاق بدون حضور زوج و زوجه در دادگاه وجود دارد که این نوع طلاق میتواند از طرف مرد، از طرف زن و حتی به طور توافقی باشد که هر کدام نیز برای انجام شدن باید شرایطشان رعایت شود تا دادگاه رای به صادر شدن طلاق دهد.